YAZAR-ŞAİR AYTÜL AKAL OKULUMUZDAYDI

YAZAR-ŞAİR AYTÜL AKAL OKULUMUZDAYDI

3. Sınıfların bu dönemki 2. Yazar söyleşisi yazar-şair Aytül Akal ile gerçekleştirildi. Sabahı Boyayan Çocuk Yazarımız çocuklar ile çok keyifli bir söyleşi yaptı.

Çocuklara yazar olmanın inceliklerini anlatırken kendi çocukluğundan bahsetti. Kendisi de yazar ve şairliğe 3. Sınıfta başladığını, aslında aklında bir sürü meslek olup yazarlık hevesinden hiç vaz geçmediğini ve bu konuda hep kitap okuyup çalıştığını anlattı. Çocuklara '' Eğer istediğiniz mesleğe ulaşmak istiyorsanız bu konuda çok çalışmalısınız ve özellikle kitap okumalısınız '' dedi. Bu konuda hayal kurmanın en önemli unsur olduğunu belirtti. Yazarımız öğrencilerimizin kitapları ve şiirleri ile ilgili sorularını cevaplayarak ve kitaplarını imzalayarak söyleşisine son verdi.

 Çocukların en çok sevdiği yazarlardan biri olan yazar Aytül Akal 1952 yılında İzmir'de doğdu. 1971 yılında İzmir Amerikan Kız Koleji'ni bitirdi. 1999'da uzaktan eğitimle Washington International University'den mezun oldu ve eğitim dalında yüksek lisansını yaptı. Çeşitli şirketlerde idari görevlerde bulundu. 1973 yılında yazmaya başlayarak Hayat, Elele, Gezinti gibi dergilerde yazıları yayımlandı. 1990-1991 yıllarında Günaydın gazetesi, "Sobe" çocuk ekibinde öyküleri yayımlandı. Yetişkinler için şiirler içeren ilk kitabı Kent Duygusu 1981 yılında basıldı.

1980'li yıllarda çocuklar için yazmaya başladı. İlk masal kitabı Geceyi Sevmeyen Çocuk 1991 yılında yayımlandı. 1995'te Aysel Gürmen ve Ayla Çınaroğlu ile birlikte, çocuk edebiyatına nitelikli yapıtlar kazandırmak amacıyla, daha sonraları Uçanbalık Yayınları'nı kurdu ve çocuk kitapları yayımlamaya başladı. 2-15 yaş grubundaki çocuklar için 100'e yakın kitap yazdı. İlk gençlik için serüven romanları Süper Gazeteciler'i yazdı. Mavisel Yener'le sürdürdüğü tek tema etrafında toplanan şiirlerini, Mavi Ay, Kar Sesi ve Denizin Büyüsü, karışık temalar etrafında toplanan şiirlerini ise, Kuş Uçtu Şiir Kaldı ve Şiirimi Kedi Kaptı adlı şiir kitaplarında topladılar.

1971 yılında yetişkinler için Kent Duygusu adlı şiir kitabı ve 1999 yılında Beni Bırakma Hayat ile 2001 yılında İki Ucu Yolculuk öykü kitapları yayımlandı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları; çocuk kitapları için tanıtım ve eleştirileri yazıları; yazar, çizer ve çevirmenlerle söyleşi yazıları yayımlandı. Kimi öykü ve masalları ders kitaplarında yer aldı. İki çocuk annesidir.

Yazarın on üç kitabı Almanya'da yayımlandı. Avustralya'da da "Sihirli Kapı" ve "Mevsimler Kralı'nın Maceraları" dizileri yayına hazırlanmaktadır. Yazarın on bir kitabı İran'da yayımlandı, "Sihirli Kapı" dizisinin dört kitabı Bulgaristan'da yayımlandı. Savaşta maddi-manevi zarar gören Iraklı çocukların eğitimi ve desteklenmesi amacıyla İngiltere'de geliştirilen bir proje çerçevesinde 2003 yılında basılan Kumdaki Çizgiler (Lines In The Sand), adlı antolojide "Kavgacı Ağaçlar" adlı masalı yer aldı. Kitabın gelirleri UNICEF'e bırakıldı. Üç kitabı Avustralya'da yayımlandı.

Çocuklarda okuma alışkanlığını geliştirmek ve çocuk edebiyatını zenginleştirmek maksadıyla hem yayınevinde hem de kendi yazınında çalışmalarına devam eden Akal'ın eserleri çocuk edebiyatı üzerine yapılan akademik çalışmalarda da kendisine geniş yer buldu.


27.02.2016

Fotoğraflar

PAYLAŞ
Copyright © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır.