CUMHURİYET  ÜZERİNE

CUMHURİYET ÜZERİNE

Cumhuriyet egemenliğin millete ait olduğu yegâne yönetim şeklidir. Aynı zamanda en insancıl olanıdır. İnsana saygıyı esas alır. Ancak tam bağımsız bir cumhuriyet ülkesinde adaletten söz edebiliriz. Yönetim açısından adil tek sistemdir. Halk kendini yönetecek kişiyi seçer fakat saltanatın ve diğer yönetimlerin aksine cumhuriyette en yetkili kişi dahi yargılanabilir.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bize bundan 93 yıl önce, çok zor şartlar altında özgürlüğümüzü ve cumhuriyeti kazandırdı. Beraberinde seçme ve seçilme, kılık kıyafet, eğitim, hukuk, sanat, spor, toplumsal yaşam ve ekonomi alanlarında birçok devrim gerçekleştirdi. Ben bir kız olarak, dünyada ilk kez seçme ve seçilme hakkının kadınlara verildiği bir ülkede yaşamaktan gurur duyuyorum. Komşu ülkelerde savaşlar oluyor. Bırak çalışmak, sosyal yaşamda birey olmak; yanlarında erkek olmadan sokağa bile çıkamıyor kadınlar. Kadınların da her alanda en az erkekler kadar hakka sahip olması gerekirken, insan haklarının temeli olan özgürlüklerini bile yaşayamıyorlar. Bu birey için, ellerini bağlayıp onu karanlık bir odaya hapsetmekten farksızdır.

Laiklik insanı temel alır. Şeriat, teokrasi gibi yönetimlerde ise din en tepededir. Cumhuriyet rejiminde farklı dinden insanların bir arada yaşamasında sorun yokken; şeraitte, birinin başka inançlara sahip olması, ölmesi demektir. Birbirinden farklı düşünen bireyler yetiştirmenin kültürel zenginlik olduğunun bilincinde değiller. Düşünmeyen, üretmeyen, karşı çıkmayan bireyler istemektedirler. Çocuklara ilk önce barış, dostluk, insanlık öğretmek yerine yalnızca dini kurallar öğretmeyi seçerler. Kendilerinden olmayan, iyi ve yardımsever insanlar örnek teşkil etmez onlar için.

Beni en çok üzen şeylerden biri de böyle bir nimete sahipken, yılda bir gün kutladığımız bayramı çok görmemizdir. Eski coşkusunu gittikçe kaybeden bayramlarımızın tozlanmış bir eşya gibi rafa kaldırılıp yerlerine yenilerinin getirilmesine izin vermemeliyiz. Ailelerimizin yaptığı tek şey balkona bayrak asmak olmamalı. Bayrak yerde gökte her zaman dalgalanmalı.  Bizler 29 Ekim'de sokaklara dökülmeliyiz,80 milyon kişi tek yürek olmalıyız

'Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen Türk istiklalini ve Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir!' der Atatürk, Gençliğe Hitabesi'nde. Bizlere de gerçek anlamda, insan onuruna yakışır biçimde yaşamamızı sağlayan cumhuriyetimizi ilelebet muhafaza ve müdafaa etmek düşer.

İLKE NİL GÖKÇE (8-A) 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI KOMPOZİSYON YARIŞMASI 1.Sİ 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"BARIŞ GÜVERCİNLERİ"  RESİM VE KOMPOZİSYON YARIŞMASI

Okulumuzda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı haftası etkinliklerinde ilkokul 3. Sınıflar arasında Resim Yarışması düzenlendi. Resim yarışmasına konu olabilecek fikirler tartışıldı ve çoğunluk kararı ile " Barış Güvercinleri " tasarlanmasına karar verildi.

Öğrenciler, kuşları özgürlük elçisi olarak gördüklerini ve bunu Cumhuriyet İle eşleştirdiklerini dile getirerek, özgürlüğü, serbestliği anlatabilecek en güzel figürün  " kuş "olabileceğini öne sürerek, kendi yarışmalarının ismini " Cumhuriyet Çocukları Barış Güvercini Tasarlıyor " olarak adlandırdılar.

Yapılan çalışmalar ve jürinin değerlendirmesi sonucunda;

Resim de,

3/E sınıfından Efe SUCAR 1.ci,

3/B sınıfından Mehmet Deniz BİLGİN 2.ci,

3/A sınıfından Eda TÜRKMEN 3. oldular.

Kompozisyon da, 8A Sınıfından İlke Nil GÖKÇE, şiir de ise 5C sınıfından Çisem SEVİM 1. Olmuşlardır.

Öğrencilerimizi kutluyor, başarılarının devamını dliyoruz.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SEN CUMHURİYET

Çağın gerisindeyken Atatürk'le ileri

Çılgınca alkışlıyordu Türk'ün elleri

Özgürlük sardı tüm zihinleri

Yolumu aydınlattın sen Cumhuriyet

 

Karakterim Marş'ıma yansıdı

Tüm dünya buna inandı

Namus olan vatandı

Yolumu aydınlattın sen Cumhuriyet

 

Güçlü kuvvetliyim, benimle yapılmaz şaka

Bağımsızlığı severim, inanırım bu aşka

Lider tanımam Atatürk'ten başka

Yolumu aydınlattın sen Cumhuriyet

 

ÇİSEM SEVİM (5-C) 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI ŞİİR YARIŞMASI 1.Sİ                                                        


09.11.2016

Fotoğraflar

PAYLAŞ
Copyright © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır.